Politirapport

Jeg står utenfor en interiørbutikk på hjørnet av Thorvald Meyers gate og Grünersgate. Det er lørdag ettermiddag. Butikken heter «Granit». Men én t. En mann kommer gående forbi meg. Det ligger en brostein rett utenfor inngangsdøra til Granit-butikken. En stor granittstein formet som en kube. Han løfter den opp.

Han har på seg en dressjakke. Blå jeans. En rutete skjorte i harmoniske, varme farver. Han er i midten av tredveårene. Han er ubarbert, Grünerløkka style. «Ubarbert» er den nye jeansen uttalte sosialantropolog Kjetil Rollnes her forleden. Det ene beinet ser ut til å svikte litt når han går.

Mannen plasserer steinen oppå en søppelkasse rett utenfor butikken. Jeg lurer på om han jobber for butikken, og vil rydde litt rundt lokalet?

Han går vekk. Jeg syns det ser rart ut med en granittstein plassert på toppen av en søppelkasse.

Jeg logger meg på facebook via telefonen min. Det går tregt. Det er dårlig dekning. Hva var det jeg egentlig ville sjekke på facebook? Jeg husker ikke lenger. Jeg sjekker meldinger, epost, google-kalendere.

Et enormt smell høres rett bak meg. Butikkvinduet er knust. Det er tykke, store biter av glass strødd utover vindusutstillingen. Jeg ser mannen med den rutete skjorta igjen. Brosteinen er borte.

Mannen går litt frem og tilbake. Han halter fortsatt. Hvorfor er han halt? Jeg kikker inn i vinduet som er knust. Det ligger en brostein der, blant glassskår, stearinlys, pappesker og flettede kurver.

Granit skal vist flytte har jeg nettopp hørt. De må finne seg nye lokaler. Jeg vet ikke mer enn det.

Så ser jeg meg rundt. Ingen har reagert moe videre. Det er folk inne i butikken. Noen står i kø med varer de vil betale for. Den halte mannen går nedover Olaf Ryes plass. Han blir stående og vente ved trikkeholdeplassen.

Jeg vil løpe ned og konfrontere ham. Jeg sier til folk rundt meg at jeg så ham kaste stenen. Egentlig så jeg ikke selve kastet, men for å forenkle litt sier jeg det på denne måten. De anbefaler meg å ikke gå bort til ham. «Tenk om han gjør noe farlig?»

Det kommer en sekuritas-vakt. Jeg melder meg, og forteller kortfattet hva jeg har sett. Deretter peker jeg ham ut. Vi går ned til trikkeholdeplassen. Mannen står der fortsatt.

Vi blir stående og vente: sekuritas-vakten har tilkalt politiet. Jeg syns det tar veldig lang tid. En politimann kommer, og ber meg om en vitneforklaring. Jeg gir ham min rapport.

Politibetjenten spør mannen om hva som har foregått:

«Om man ser seg rundt omkring här, så ser alle så lyckliga ut. Dom tror dom har det så bra. Jag undrar meg, hva händer om man upplever et stort smäll? — Om det börjar snöa här, ville det komma snö överalt. Man borde bygga glasstak över hela Grünerlökka tycker jag»

Politibetjenten klager over at ørene han risikerer å falle av, og han noterer mitt navn og fødselsnummer før han tar med seg steinkasteren i politibilen.

Leave a Reply